Olifantenpaadjes
Olifantenpaadjes zijn niet officiële fiets- of wandelpaadjes, die bedoeld of onbedoeld gebruikt worden. Dit om een stuk van de officiële route af te snijden, daarom worden ze ook wel afstekertjes genoemd. Voordeel is dat de paadjes altijd korter zijn dan de officiële routes.
Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen. In India lopen de olifanten al generaties lang over deze paden. Ook al zijn de originele paden vaak opgegaan in gigantische theeplantages, het maakt de olifanten niks uit, zij lopen gewoon dwars door de plantages. Omdat wij hetzelfde gedrag vertonen verklaard dit ook de vele honderden paadjes in Nederland.
In D’end herinner ik mij ook enkele olifantenpaadjes. In de Boerenkamplaan, tussen de families v.d. Eijnde en Verdonschot liep een pad naar het Vaartje. Tussen de Sluisstraat, bij Miet van Es en toen de Goord Verbernedijk, de familie Vlemmix liep ook een pad, je moest wel uitkijken dat Miet je niet zag want dan kreeg je de wind van voren. Tussen het Vaartje en nu de Terrasweg, naast het trapveld bij de familie Sauve en een korenveld liep ook een pad. Ik weet niet zeker of de vroeger de Lavalleweg een olifantenpad genoemd kon worden, het is en was wel een zeer efficiënt afstekertje.
Bij de Witvrouwenbergweg en de Burgemeester Roelslaan bij Wocom is tegenwoordig een paadje in gebruik. Voorheen tussen de Kanaalstraat en het zwembad liep ook een veel gebruikt paadje.
Gek dat het eeuwenoude gedrag van dieren, in dit geval de olifanten, gekopieerd wordt door het “slimste dier” op aarde. Misschien moeten wij nog eens meer naar het gedrag van dieren kijken om er ons voordeel mee te doen.
Piet van Doorn