De natuur in en rondom Someren-Eind
Samen proberen we Someren-Eind aantrekkelijker te maken door de aanleg en het onderhoud van meer groen. Welke projecten zijn al gerealiseerd en waarom vinden wij dit zo belangrijk?
- Aanleg poelen en groen aan de Bennenbroekstraat. Dit project hebben we 30 jaar geleden al gerealiseerd. In dit weiland hebben en een poel gegraven en het weiland verder ingericht. Daar lopen nu onze schotse hooglanders.
- Aanleg Wilde Weide(werkgroep) In 2013 zijn we onder de vlag van Summers Landschap met een aantal vrijwilligers(buurtgenoten), in overleg gegaan met de gemeente over een perceel landbouwgrond aan de Bennenbroekstraat. Tot op heden steeds in gebruik als mais of aardappelakker. Het leek ons leuk om net buiten de bebouwde kom van ons dorp, een stukje kleinschalige natuur te ontwikkelen. Dus een weiland met poel, koeien die er in kunnen grazen, een picknick bank en de nodige aanplant om mensen te laten genieten en te laten zien hoe mooi ons buitengebied is. De gemeente was zeer enthousiast over dit plan en stelde de grond beschikbaar. Wel met de voorwaarde dat het beheer door de vrijwilligers uitgevoerd gaat worden. Zoals jullie kunnen zien hebben we er iets moois van gemaakt. Samen met de buurtgenoten verzorgen wij het jaarlijks onderhoud.
- Aanleg hoogstam boomaard aan de Bennenbroekstraat. Ook dit perceel is eigendom van de gemeente. Ook hier hebben we samen met buurtgenoten een plan opgesteld en ook hier was de gemeente bijzonder positief. We hebben hier, net zoals vroeger bij vrijwel elke boerderij aanwezig was, een hoogstam fruitboomgaard met daaromheen een gemengde haag aangelegd. Onder de bomen grazen nu schapen. Ook hier hebben we hier een picknick bank geplaatst. We zien dat de picknick banken veelvuldig worden.
- Aanleg van akkerranden(bloemenranden) . Deze is aangelegd speciaal voor de wilde bij en natuurlijk anderen insecten en vogels. winters vooral door vogels die daar hun voedsel vergaren.
- Plaatsen van Nestkasten in de pastorietuin. Ik kreeg de vraag of er nestkasten gehangen konden worden in de pastorietuin. We hebben daar 18 stuks nestkasten opgehangen. Oa. koolmees, pimpelmees, spreeuw, boomkruiper en gierzwaluwkasten.
- Nestkasten (75 stuks)plaatsen in eiken laanbomen aan de Goord Verbernedijk voor de bestrijding van processierupsen. Het 1e jaar hadden we een bezetting van 65 % vooral door mezen. Deze vogels doen zich tegoed aan de jonge processierupsen omdat deze dan nog geen brandharen hebben.
- Aanplant en beheer van knotbomen. Elk jaar in de wintermaanden gaan we ergens in de gemeente Someren bestaande knotbomen onderhouden. Ook hier doen we dit met een aantal vrijwilligers van Summers Landschap.
- ’t Vonderpark In Someren-Eind is op een stuk braakliggend terrein 25 jaar geleden in samenwerking tussen de gemeente en een club vrijwilligers dit stadspark aangelegd. De naam van het park ik een gebaseerd op de carnavalsnaam van Someren-Eind, Plattevonder en met een knipoog naar het Vondelpark in Amsterdam
- Wandelroute Someren-Eind “Ommetje” is aangelegd en wordt onderhouden weer door een aantal vrijwilligers. De route loopt door het Starkriet. Onderweg staan er picknickbanken om ff te gaan zitten en te genieten van ons mooie buitengebied.
- Aanleg ijsvogelwand. Momenteel zijn we met een aantal mensen bezig om de mogelijkheden te bezien voor de aanleg van een ijsvogelwand in het Starkriet. We zitten nog ff te wachten op een aanlegvergunning maar dat gaat wel goedkomen. De benodigde financiële middelen zijn al geregeld. We hopen dit najaar nog tot aanleg te kunnen overgaan.
Zoals jullie zien, is er van alles mogelijk in Someren-Eind. Door de aanleg en onderhoud van bovenstaande natuurelementen kunnen we allemaal genieten van de natuur in en buiten de bebouwde kom.
Waarom vinden wij dit zo belangrijk?
Door het opzetten van dergelijke activiteiten kunnen we iedereen, ook natuurlijk mensen buiten Someren-Eind, laten zien waar Someren-Eind sterk in is. We voelen ons meer verbonden met ons dorp en leren door de inzet van vele vrijwilligers elkaar beter kennen en respecteren. In en rondom deze projecten ontstaat weer leefruimte voor o.a. insecten/vogels en zoogdieren. Een geweldig aanwinst voor de biodiversiteit dus. Dénd Samen op zijn best!!
Wij hopen samen met alle vrijwilligers, dat, daar waar mogelijkheden liggen, meer van dergelijke projecten te realiseren. Graag zouden wij een jongerengroep zien opstaan die ook deze gedachtegang uitdraagt en die zelf aan de slag gaat. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Martien en Piet Vinken